Ulica Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana 040 292 347 knez.vilma@gmail.com
  • Domov
  • Storitve ustne higiene
  • Pogosta vprašanja
  • Cenik
  • Novice
  • O nas
  • Naročite se
Ulica Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana
040 292 347
knez.vilma@gmail.com
 

Zakaj ustni higienik?


Ustni higienik je zdravstveni delavec z višješolsko izobrazbo zaposlen v javnem zdravstvu ali zasebni ambulanti, ki je  specializiran na področju profesionalne ustne higiene. Naše storitve so v celoti samoplačniške. Mnogi si nas predstavljajo samo z zobno krtačko in modelom v roki, vendar pa je to le en delček našega dela. Ravno tako kot zobozdravniki delamo v zobni ordinaciji, povsem samostojno uporabljamo zobozdravstveni aparat, razlika je le v tem, da opravljamo bolj preventivna dela v ustni votlini. Pomagamo preprečevati zobozdravstvene težave, ki se lahko kažejo kot blaga oblika vnetja dlesni do močne destruktivne oblike, ko pacient lahko izgubi svoje zdrave zobe. Ustni higienik nas vedno znova motivira, da sami bolje doma skrbimo za svoje zobe, pokaže nam mesta na katera moramo biti še posebno pozorni pri čiščenju, nauči nas tehnike čiščenja zob, uporabe pripomočkov, profesionalno očisti zobni kamen, spolira zobe, peska, zobe zaščiti s fluorom, lušči in gladi zobne korenine, opravlja meritve obzobnih tkiv in še druge storitve po potrebi.

Kaj pomeni profesionalna ustna higiena?


Ustni higienik pod »drobnogled« vzame vaše zobe in z natančnimi meritvami na kritičnih mestih oceni stanje vaših zob, pregleda kako dobro si sami čistite zobe in vam priporoča na katera mesta morate biti pri čiščenju še bolj pozorni, da ne pride do vnetja. Če je že prisotno vnetje vam svetuje kako ravnati doma, da se stanje izboljša. V zobni ordinaciji zajema profesionalna ustna higiena: čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom, poliranje, fluoriranje ali peskanje, meritve obzobnih žepov na kritičnih mestih, pouk in motivacija in kontrola plaka.

 
 

Zakaj z ustno higieno doma, ni mogoče odpraviti parodontoze?


Vnetje dlesni oz. parodontoza prizadene kar 98% odrasle populacije in je najbolj kronična bolezen v ustni votlini. Bolezen se pojavi neopazno, brez bolečin in napreduje počasi. Šele kronične oblike privedejo do razpada obzobnih tkiv in močnega krvavenja. Ker je naš cilj ohranitev zdravih dlesni in s tem zdravih zob do pozne starosti, je preprečevanje takih oblik nujno. Posameznik doma lahko opazi krvavitev, ne more pa z zobno krtačko, medzobnimi krtačkami in nitko odstraniti zobnega kamna na zobni korenini, če je žepek globlji kot 4 mm. S temi pripomočki lahko samo malo postrga od zgoraj, v globini pa še vedno ostaja zobni kamen, ki povzroča vnetje. Z ustnimi vodami, geli in spreji samo preprečuje vnetje (ga ne odstrani, samo začasno onesposobi bakterije, ki so prisotne, potrebno je mehansko odstranjevanje). Seveda pa je v vseh naslednjih fazah zelo pomembna in ključna pravilna ustna higiena doma, ki vključuje tudi ustne vode.

Zakaj pride do vnetja obzobnih tkiv?


Glavni vzrok vnetja so bakterije v zobnih oblogah, ki se nalepijo na hrapave površine zoba. Dejavniki, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv so predvsem nezadostna, pomanjkljiva ustna higiena doma, stres, kajenje, sladkorna bolezen, hormonske spremembe ( puberteta, nosečnost in menopauza), osteoporoza in dedna predispozicija. Seveda pa lahko pride do vnetja tudi zaradi položaja zob ( tesno stanje zob povzroči večje nabiranje plaka), previsnih plomb in prevlek, neustreznega endodontskega zdravljenja, neustreznih sedel in zapon parcialnih protez.

Ali parodontoza vpliva tudi na druge bolezni v telesu?


Parodontoza vpliva na sistemsko zdravje: obstaja večje tveganje za bolezni srca in ožilja, srčni infarkt, možgansko kap, prezgodnji porod in nižjo porodno težo novorojenčka, pljučna obolenja in oslabljen imunski sistem. Kot zanimivost pri sladkornih bolnikih zmanjšanje parodontalne bolezni vodi do izboljšanje metabolične kontrole diabetesa. Opisano je tudi znižanje odmerka inzulina pri tipu I po parodontalni terapiji.

 
 

Kako ustni higienik odkrije vnetje obzobnih tkiv?


Vnetje se ugotovi na podlagi parodontalnega zapisa, ki vključuje meritve obzobnih tkiv. Ustni higienik s parodontalno sondo izmeri vsak zob na šestih mestih in takoj ugotovi kakšno je stanje obzobnih tkiv. Pacientu razloži in ga opozori na problematična mesta, kjer je potrebno bolj pozorno čiščenje.

Kako ustni higienik odpravi vnetje obzobnih tkiv?


Prva naloga je odstranitev mehkih in trdih zobnih oblog. Če so obzobni žepki globji od 4 mm se v naslednji fazi lušči in gladi zobne korenine z ročnimi kiretami. Pomembna je odlična domača ustna higiena in dobra poučitev o uporabi primernih krtačk in nitk. Na koncu tudi spiranje s posebnimi ustnimi vodami s klorheksidinom za preprečitev nalaganja zobnih oblog in dezinfekcijo ustne votline. Pacient je naročen večkrat letno na kontrolo, kjer se postopek odstranjevanja zobnega kamna in mertive obzobnih žepov ponovijo, preveri se tudi kako dobro je osvojil tehnike čiščenja zob, ki preprečujejo nadaljnja vnetja.

Zakaj so redne kontrole tako pomembne?


Kontrole delujejo motivacijsko na pacienta in ohranjajo zdrave zobe in dlesni z rednim odstranjevanjem mehkih in trdih zobnih oblog. Poleg tega ustni higienik tudi opozori na druge spremembe v ustni votlini (karies, zgodnje odkrivanje raka). Tudi finančno je bolj ugodno za pacienta, ker se na ta način izogne dragim protetičnim izdelkom in ohrani svoje zobe. Pri parodontozi je kontrola vsake 4 mesece nujna, da se stanje dlesni ne poslabša.

Kaj še dela ustni higienik?


Osnovno delo ustnega higienika je preprečevanje in zdravljenje bolezni obzobnih tkiv. Poleg tega motivira in uči paciente teoretično in praktično o ustrezni ustni higieni. Predstavi pacientu ustrezne pripomočke za osebno rabo doma. Odstranjuje zobni kamen nad in pod dlesnijo, polira zobe in na tak način odstrani vsa zabarvanja (tudi kadilski kamen), po potrebi tudi peska zobe. Odpravlja ustni zadah, preprečuje skelenje zob s premazi, flourira zobe za zaščito pred kariesom in na željo pacienta tudi pobeli zobe.

Zakaj niso zadostne redne kontrole pri svojem zobozdravniku?


Delo zobozdravnika je bolj kompleksno in zajema predvsem konzervativne (zdravljenje korenin, plombiranje) in protetične storitve (mostički, implantanti, proteze). Zobozdravnik v večini primerov nima časa za motiviranje in poučevanje pacientov v zvezi s pravilno ustno higieno, ki je ključ do zdravih zob in dlesni. Ustni higienik je zelo specializiran na svojem področju in v veliko pomoč pacientu. Pred vsakim protetičnim zdravljenjem je potrebna odlična profesionalna ustna higiena, ki zagotavlja večletno obstojnost protetičnega izdelka.

Komu se priporoča profesionalna ustna higiena?


Profesionalna ustna higiena se priporoča vsem, ki so opazili krvaveče dlesni. Posebej pa pacientom s protetičnimi izdelki (mostički, implantanti), ki si težje sami čistijo zobe, upokojencem, invalidom, otrokom, sladkornim bolnikom, kadilcem, pri stresu, če je parodontalna bolezen prisotna v družini, nosečnicam in vsem , ki si želijo ohraniti svoje zobe.

Kolikokrat moramo obiskati ustnega higienika?


Vsaj 2 krat letno, pacienti s predispozicijo parodontoze pa vsake 4 mesece.

Zanima me cena profesionalne ustne higiene?


Profesionalna ustna higiena traja 1 uro in je primerljiva ceni ene plombe. V ceno so zajeti vsi zobje v vaši ustni votlini in se giblje od 40-60€ (odvisno od količine zob). Cena zajema: motivacijo, pouk, inštrukcijo, čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog, meritve na kritičnih mestih in poliranje.