Ulica Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana 040 292 347 knez.vilma@gmail.com
  • Domov
  • Storitve ustne higiene
  • Pogosta vprašanja
  • Cenik
  • Novice
  • O nas
  • Naročite se
Ulica Majorja Lavriča 12, 1000 Ljubljana
040 292 347
knez.vilma@gmail.com
 
 

HIGIENSKA FAZAHigienska faza je osnovna naloga ustnega higienika. Vsebuje kratko anamnezo, oralni klinični pregled ustne votline in obzobnih tkiv, krajše meritve obzobnih žepkov na kritičnih mestih, odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog nad in pod dlesnijo in poliranje zob. Pacienta se poduči o pravilnih načinih čiščenja zob in uporabi zobnih pripomočkov, pokažejo se mu mesta na katera mora biti še posebno pozoren pri izvajanju ustne higiene doma in se ga glede na stanje obzobnih tkiv motivira za nadaljnja zdravljenja.
 

ODSTRANJEVANJE ZOBNEGA KAMNAOsnovno delo ustnega higienika je odstranjevanje trdih in mehkih zobnih oblog nad in pod dlesnijo z ultrazvočnim nastavkom na zobnem aparatu. Zobni kamen se mora odstraniti, ker s tem preprečimo nastanek zobne gnilobe. V kolikor se karies ne razvije zaradi dovolj flourida pa zobni kamen lahko povzroči parodontozo, ki je glavni vzrok majavosti in izgube zob. Vzroki za nastanek zobnega kamna so največkrat pomanjkljiva ustna higiena doma (osebe, ki ne uporabljajo medzobnih krtačk in zobne nitke) pa tudi izvodila velikih žlez slinavk na jezični strani spodnjih sekalcev in zg. kočnikov lahko pospešijo hitrejšo mineralizacijo zobnih oblog.
 

POLIRANJEPoleg čiščenja zobnih oblog vam mora ustni higienik zobe tudi spolirati s posebnimi gumicami ali krtačkami. Zobje so po poliranju gladki in sijoči, na njih se težje oprimejo nove zobne obloge. Poliranje s polirno pasto odstrani tudi trdovratne madeže od temnega vina, kave, čaja in kadilsko zabarvanje.
 

LUŠČENJE IN GLAJENJELuščenje in glajenje zobnih korenin se izvaja kadar so parodontalni žepi globlji od 4 mm. Delo poteka z ročnimi inštrument – kiretami. Z njimi postrgamo zobni kamen okoli korenine in nato še zagladimo, da ostane korenina gladka in se nanjo takoj ne oprimejo nove bakterije. Po luščenju in glajenju doma spiramo usta z ustno vodo s klorheksidinom, da se vneto področje čimpreje zaceli. Odlični rezultati že po 1 mesecu - če opazite, da vam dlesni močno krvavijo čimpreje vprašajte za nasvet ustnega higienika!

 

FLUORIRANJE ZOBZ nanašanjem koncentriranega fluora na zobe preprečujemo razvoj kariesa pri otrocih in tudi odraslih. Fluoriranje izboljša odpornost sklenine na kislino in tudi zdravi preobčutljive zobne vratove. Premaz je smiselen  po čiščenju zobnega kamna saj na tak način dosežemo največji učinek. Posebno je primerno za invalide, starostnike in težke bolnike kjer je ustna higiena pomanjkljiva pa tudi za noseče in doječe mamice za boljšo mineralizacijo otrokovega zobovja.Flouriranje opravljam tudi na domu, v domu starejših, v invalidskih zavodih. Fluor v tabletkah se ne sme istočasno uživati, drugače ni omejitev.
Priporoča se premaz dvakrat letno.
 

ZALIVANJE FISUR


Nastanek zobne gnilobe se lahko prepreči tudi z zalivanjem fisur (vdolbinice in jamice na zgornji ploskvi kočnikov in včasih tudi ličnikov)s tekočim materialom. Zob najprej strojno oščetkamo, ga osušimo, jedkamo s kislino in dobro izperemo. Na tako pripravljeno površino nanesemo v področje fisur bel material v tekoči obliki.
 

MERITVE OBZOBNIH ŽEPOV


Za ocenjevanje krvavenja dlesni uporabljamo dva načina meritev obzobnih žepov. Za oceno sulkusne krvavitve s parodontalno sondo naredimo le rahel poteg okoli zoba in če dlesen zakrvavi pomeni, da je prisotno vnetje. Tako lahko zelo hitro ocenimo stanje naših dlesni. Ta način vedno uporabimo med higiensko fazo. Drugi daljši način je merjenje vsakega zoba na šestih mestih, kjer z natančnimi meritvami ocenimo koliko je določeno mesto prizadeto. Meritve obzobnih žepov nam povedo kako zdrave in čvrste so naše dlesni oz. kje so obolela mesta, na katera moramo biti še posebej pozorni.
 

PREMAZI PROTI SKELENJU


Skelenje v naši ordinaciji za ustno higieno preprečujemo s posebnimi premazi in laki, ki jih nanašamo na poškodovani del zoba in s tem zaščitimo površino zoba. Skelenje se najpogosteje pojavi na razgaljenih zobnih vratovih, na robovih zobnih prevlek in zalivk in na poroznih delih zob. Najpogostejši vzroki skelenja so prepogosto ščetkanje s trdimi zobnimi ščetkami, napačna tehnika ščetkanja, erozije zaradi uživanja kisle hrane in pijače (coca-cola, agrumi..), stiskanje zob, bulimija, beljenje zob, parodontološki operativni posegi.
 

PESKANJEZobe peskamo pod pritiskom s posebnim peskom, ki ne poškoduje sklenine zoba. Zobje so po peskanju bolj gladki, sijoči in beli. S peskanjem se hitro in učinkovito odstranijo zabarvanja od kave, pravega čaja, rdečega vina, borovnic, kadilsko zabarvanje. Ustni higienik ima veliko izkušenj s peskanjem, saj to delo opravlja skoraj pri vseh pacientih.
 

BELJENJE ZOBEnostavno beljenje zob brez nastavka z izdelkom Vivastyle paint on Plus (6% peroksid). Pobelimo lahko le do najsvetlejšega naravnega odtenka zob. Enostaven nanos laka s priloženo ščetko najprej v ordinaciji, nato pacient sam doma postopek nadaljuje enkrat na dan 14 dni. Opazna sprememba je vidna po štirinajstem nanosu.  Beljenje se ne priporoča težkim kadilcem, nosečnicam, otrokom, pri recesijah, neustreznih restavracijah, lezijah. Plombe se ne pobelijo, zato jih je potrebno kasneje zamenjati. V 90% traja obstojnost beljenja od 1-4 leta seveda je v celoti odvisno od življenjskih navad.
 

ZOBNI NAKITSi želite lepši, bolj bleščeč nasmeh? Popestrite si svoj izgled z zobnim nakitom v obliki kristalčka. Namestitev kristalčka je enostavna, neboleča in brez vrtanja. Priporoča se predhodno poliranje zob. Tudi po odstranitvi ni na zobu nobenih sprememb. Trajnost je v večini primerov večletna.